11.3.2012

Minulla on perhe, mutta en ole perheellinen

Sitä aina vähän väliä törmää sanaan perhe, ja sen sisältöön. Useasti kysytään "Onko sinulla perhettä?" No, onhan minulla perhe, ihana aviomies. Tämä ei kuitenkaan ole aina tyydyttävä vastaus. Toiset jopa kehtaavat sanoa about päin naamaa, että vasta lapset tekevät perheen. Kiitos vain, minä vietän oikein mukavaa perhe-elämää, vaikka minulla lapsia ei olekaan.

Jotta tämä ei menisi suoraksi väittelyksi, todettakoon, että Tilastokeskus määrittää perheen seuraavasti:
"Perheet luokitellaan avio- avo- ja rekisteröityneiksi pareiksi, joilla ei ole tai on lapsia sekä yhden vanhemman perheiksi."

Eli ei niitä lapsia tarvita, että voisi olla perhe. Joten voitteko lapsiperheet lopettaa sen itsenne korokkeelle nostamisen meikäläisten kustannuksella. Teillä on erilainen perhe, mutta ei yksinoikeutta käsitteeseen.

Hämäävää tosin on, että 'perheellinen' määritetään ihan toisin:
"Perheellinen nainen on avio- tai avopuoliso, äiti, jolla on lapsia sekä rekisteröidyn naisparin kummatkin puolisot." tai
"Perheellinen mies on avio- tai avopuoliso, isä, jolla on lapsia sekä rekisteröidyn miesparin kummatkin puolisot."

Eli minulla on perhe, mutta minä en ole perheellinen. Siinäpä suomenkielen ammattilaisille selitettävää. Vrt. auto - autollinen.
Huomatkaa myös, että yksinhuoltajat eivät ole perheellisiä, vaikka heilläkin on perhe, sillä siihen vaadita avo- tai aviopuoliso. Vähintäänkin kyseenalaista.

EDIT: Kuten anonyymi kommentissaan huomauttaa, tuo perheellisyyden määritelmä taitaa kuitenkin tarkoittaa, että Sekä avio- tai avopuoliso, äiti, Että rekisteröidyn naisparin puolisot ovat perheellisiä. Eläköön sisälukutaito!


2 kommenttia:

 1. Hei! Entä jos tuon tekstin tulkitsee näin:

  perheellinen nainen on
  - avio- tai avopuoliso
  - äiti, jolla on lapsia tai
  - rekisteröidyn naisparin kummatkin puolisot.

  Ta-daa! Olet perheellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, taisit juuri saada mut kiinni huonosta sisälukutaidosta. :D Koska kyllä, juuri noinhan siinä sanotaan kun tarkkaan lukee. Seison korjattuna. Kiitos!

   Poista