25.3.2014

Voihan istukka!

Olen viime aikoina todennut, miten helposti raskaus minulla on loppujen lopuksi sujunut. Alun pahoinvointi tuntui välillä ylitsepääsemättömältä, mutta kun siitä päästiin eroon, on kaikki mennyt kohtuullisen hyvin. Toki kaikkea raskauteen kuuluvaa on ollut, on ollut epämukava olo ja välillä raskaus-iskias vaivannut, mutta isommalla mittakaavalla on mennyt hyvin. Olen ollut kohtuullisen energinen, jaksanut hyvin olla töissä ja vapaa-ajalla, ja lähinnä ihmetellyt miksi kaikki ovat niin varovaisia kanssasi. Enhän minä sairas ole!

Näistä johtuen olen voinut henkisesti hienosti ja tasapainoisesti, en ole juurikaan murehtinut (paitsi harvoin kun bebe on ollut hetken tavallista rauhallisempi) tai pelännyt mitään, vaan ollut luottavaisin mielin. Niinpä mehu meni hiukan väärään kurkkuun kun lääkäri viime kerralla paljasti kasvu-ultran (täällä tehtävä kolmas ns. isompi ultra) jälkeen, että mun istukka on matalalla ja jos se ei sieltä nouse, on edessä ennenaikainen sektio. Keskustelu vastaanotolla oli hyvin leppoisa ja positiivinen, joten en tajunnut kysellä siellä sen enempä. Epäilys nosti päätään vasta kotona (tai oikeastaan töissä) kun aloin selvittämään mistä oikeasti on kyse.

Ilmeisesti mulla on etinen istukka, joka joko osittain tai kokonaan peittää kohdunsuun. Tästä ei kuitenkaan ole varmuutta, koska lääkäri vain sanoi, että "placenta is low", eikä puhunut "placenta praeviasta", joka olisi täsmällisempi termi. Mikäli istukka pysyy alhaalla (tapahtuu n. 1% raskauksista), estää se alatiesynnytyksen, koska kohdunsuun avautuminen mitä todennäköisimmin saa istukan repeämään mikä on todella tiukka paikka sekä äidille että lapselle. Koska kohdunsuu voi lähteä avautumaan pikku hiljaa, tarkoittaisi varmistunut diagnoosi, että sektio tehtäisiin jopa pari viikkoa ennen laskettua aikaa.

Jos leikkaukseen joudutaan, niin sitten siihen joudutaan. En mitenkään innoissani ole siitä, mutta sillä mennään mitä annetaan. Ja jos saa valita, on suunniteltu sektio mieleisempi kuin kiireellinen/hätäsektio. Mikä tekee tästä huolestuttavaa on lähinnä se, että etiseen istukkaan liittyy kohonnut komplikaatioriski. Suurimmalla osalla tilaan liittyy raskaudenaikaista verenvuotoa ja myös kiireellisen sektion mahdollisuus on olemassa viimeisen kuukauden aikana. Niinpä rauhallinen odotus on muuttunut rauhattomaan odotukseen. Vessassakäynti on aina yhtä jännittävää, koska ohje on, että verenvuodon esiintyessä pitää lähteä kiireellisesti sairaalaan.

On edelleen mahdollista, että kohdun edelleen kasvaessa istukka "siirtyy" ylöspäin, mutta toisaalta tavallisesti tässä vaiheessa (32+) se on jo siirtynyt vaikka on ollut alhaalla alkuraskaudessa. Kuukauden päästä tutkitaan tilannetta uudestaan ja katsotaan missä mennään. Siihen asti odotellaan. Vaikka lapsi voi tietenkin syntyä koska tahansa, tuntuu aikaikkuna muuttuneen merkittävästi. On hyvin mahdollista, että synnytänkin 4 viikkoa aiemmin kuin olen tähän asti kuvitellut. Kontrollifriikki on vaikeuksissa.

Onko kellään kokemusta etisestä istukasta, joka olisi ollut alhaalla vielä näin myöhäisessä vaiheessa? Voiko se todella nousta sieltä vielä?

Nyt on vähän sellainen "tää onkin mennyt liian hyvin tähän mennessä" -olo.

9 kommenttia:

 1. No jopas nyt. :/ Tosi harmillista. Tiedän ainakin yhden blogin, jonka kirjoittajalla myös todettiin etinen istukka, mutta se siirtyi ylöspäin ja lapsi syntyi lopulta normaalisti alakautta. Jos annat s-postiosoitteesi, voin halutessasi lähettää sulle linkin (en tahdo jakaa toisen ihmisen henkilökohtaisia asioita täällä julkisesti). Mutta hei, eikö suunniteltu sektio ole kontrollifriikille kuitenkin helpompi juttu kuin tavallinen synnytys (ainakin ajankohta ja kesto suurin piirtein tiedossa jo ennalta)?

  Mulla ei muuten ole vielä tutkittu istukan paikkaa, paitsi että tammikuisessa rakenneultrassa todettiin sen sijaitsevan "etuseinässä". Joskus arvelin sen olevan oman napani paikkeilla, koska siinä kohtaa ei ikinä tuntunut vauvan liikkeitä, mutta nyt liikkeitä on jo niin paljon ja kaikkialla, että vaikea sanoa.

  Tunnistan hyvin tuon "voi paska, kaikki onkin mennyt jo pitkään liian hyvin" -tunteen. Ei se silti välttämättä mitään tarkoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla voi laittaa meiliä osoitteeseen entajosei@gmail.com
   Suunniteltu sektio on tavallaan kontrollifriikille helpompi, mutta ei se iso leikkaus kuitenkaan mikä toivottava ole. Itse asiassa tällä hetkellä tavallaan toivon tuota sektiota, koska se yksinkertaitaisi monia asioita, vaikka toisaalta haluaisi mennä perinteisen kaavan mukaan. Eli nyt fiilis on molempi parempi. Jos sulla on tammikuussa ollut etuseinässä, niin ei se sieltä ilmeisesti alas vajoa missään välissä, eli hyvältä vaikuttaa!

   Poista
  2. Meiliä lähetetty!

   Mun terveydenhoitajaystävä taas pelästyi tuota saamaani "etuseinässä"-diagnoosia, hänen mukaansa istukka voi silloin olla missä vain etuseinässä, myös ihan alhaalla kohdunsuun lähellä. Mutta tosiaan itse arvelin, että se on ainakin aiemmin ollut selvästi ylempänä.

   Poista
  3. No just, näin sujuvasti sitä näköjään kommentoi asioita joista ei tiedä yhtään mitään... Toivottavasti sulla siis on istukka kuitenkin ylhäällä, eikä kohdunsuulla!

   Kävin lukaisemassa tuota blogia, jonka laitoit, kiitos! Siellä kuitenkin tilanne oli kuten yleensä, istukka "noussut" ylös siihen mennessä kun 32 viikkoa tullut kasaan. No, ei hätiä mitiä, murehditaan jos sille on todellinen syy. (sanoo hän itsevarmasti...)

   Poista
  4. Okei, en muistanut blogin kirjoittajan viikkoja, sinä olet tietysti jo ylittänyt tuon rajan. (Ja mäkin kohta... hurjaa.)

   Voi myös olla, että se terkkarikaverini ylireagoi istukka-asiaan tai ei vain tiennyt tarpeeksi. Mutta hän on kyllä työskennellyt myös äitiysneuvolan puolella. Mutta sama juttu täällä: murehdin vasta sitten, jos ilmenee todellinen syy! :)

   Poista
  5. "Mulla ei muuten ole vielä tutkittu istukan paikkaa, paitsi että tammikuisessa rakenneultrassa todettiin sen sijaitsevan "etuseinässä""

   Hmm. Pakko nyt kommentoida, että ei ainakaan mulla istukan paikkaa koskaan tutkittu muulloin kuin rakenneultrassa. Silloin siis ultraaja sanoi, että istukka on etuseinämässä (mutta "turvallisella alueella").

   Poista
  6. Anonyymille: Kirjoitin noin, koska tämän blogin kirjoittaja nimenomaan kertoi, että hänen kohdallaan istukan paikkaa oli tutkittu huomattavasti rakenneultraa myöhemmin. Minä en ainakaan ensisynnyttäjänä tiedä tarkkaan, missä vaiheessa tutkitaan mitäkin. Käytännöt tuntuvat vaihtelevan eri puolilla Suomeakin.

   Poista
 2. Hei! Eksyin toisen blogin kautta lukemaan päivityksesi ja on pakko vastata koska minulla on ollut täysin vastaava tilanne. Puolesta välistä raskautta mulle sanottiin,että istukka on siä ihan kohdunsuun reunalla,osittain päällä ja sitä seurattiin koko loppuraskauden ajan n. kuukauden välein. Huomattavaa muutosta ei tapahtunut ja viimeisin ultra taisi olla ihan pari vkoa ennen kuin sitten alkoi tapahtua. Silloinkin viä sanottiin,että sektio on mahdollinen. No, viikoilla 37+5 aloin vuotaa verta ja lähdimme mieheni kanssa yöllä ajamaan sairaalaan,ihan rauhallisin mielin kuitenkin. Vuoto ei ollut mielestäni kovin runsasta,mutta näin jälkeenpäin ajateltuna kyllä pitänyt tulikin.. Yöllä lääkäri mietti,leikataanko vai ei ja päädyttiin kuitenkin odottamaan aamuun (luojan kiitos,koska tuo yöllinen lääkäri oli hirvittävä..). Aamulla vuoron vaihtuessa uusi lääkäri tutki minut ja totesi,että onneksi ei ole yöllä leikattu,saat hyvillä mielin yrittää alatiesynnytystä :) Niin sain oksitosiinitipan ja siitä reilu 5h syliini ojennettiin kauan odotettu lapsemme <3 ja tosiaan,koin mitä ihanimman synnytyksen,olen todella kiitollinen ja tyytyväinen,että sain synnyttää alateitse. Sektiovalmius oli toki koko ajan,sen istukan takia mutta onneksi kaikki meni hyvin <3
  Tsemppiä sinulle loppumetreille ja pääasiahan on,että äiti ja lapsi voi lopuksi hyvin,tulee se sitte sektiolla tai alateitse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kun kävit jakamassa kokemuksesi, todella arvokasta. :) Kiva myös kuulla, että tilanne voi muuttua noin loppuvaiheessa.

   Saanko kysyä, että millä perusteella synnytys päätettiin sun kohdalla käynnistää? Oliko riskinä verenvuodon jatkuminen, vai oliko synnytys siis jo käynnistynyt? Ja seurattiinko istukan tilannetta jotenkin eri tavalla alatiesynnytyksen aikana? Itseä kun jännittää, että jos alatiesynnytykseen lähdetään, tuleekin komplikaatioita ja/tai mennään hätäsektioon.

   Ja samaa mieltä olen, pääasia että äiti ja lapsi voivat lopuksi hyvin, eli kumpi tahansa tapa kelpaa.

   Poista