5.8.2013

Iän merkitys

Olen kasvanut kuullen saarnaa siitä, miten naisen hedelmällisyys laskee kuin lehmän häntä 35 vuoden jälkeen. Vaikka ihan vielä ei olla siellä, on mielessä ollut koko ajan pientä paniikkia, koska jos nyt jo on vaikeaa, miten vaikeaa se on kohta. Ilmeisesti tarina ei ole kuitenkaan ihan näin synkkä. The Atlantic, joka on käsitykseni mukaan ihan kohtuullisen luotettava lähde, julkaisi vastikään artikkelin aiheesta.

Artikkelin mukaan näkemykset hedelmällisyyden nopeasta laskusta ovat pahasti liioiteltuja, ja perustuvat 1800-luvulla kerättyyn dataan. Vaikka itselleni suurin järkytys oli ehkä se, että media ei todellakaan suorita riittävästi lähdekriitiikkiä tai tutki taustoja, ei tämä ole olennaista blogin kannalta. Mikä on olennaista on se, että
a) tässä ei välttämättä olekaan iän takia niin kiire, että pitäisi alkaa stressaamaan, ja;
b) voin lopettaa itseni ruoskimisen sen suhteen, että olisi kuitenkin pitänyt aloittaa aiemmin.

Niille, jotka eivät jaksa lukea koko artikkelia, voin se summata pariin olennaiseen asiaan. Ensinnäkin, iällä on merkitystä hedelmällisyyden suhteen, mutta vasta 40 vuoden jälkeen. Toisekseen, nuoremmat reagoivat paremmin IVF:ään, eli jos sille tielle pitää lähteä, on parempi aloittaa vähän aiemmin.

Omalta kannaltani artikkeli on rauhoittava siksi, että se antaa edelleen tilaa miettiä haluanko lapsen todella nyt vai vasta myöhemmin.

Ikuiselle jahkailijalle se toisaalta antaa typerän varauloskäynnin tästä(kin) päätöksentekotilanteesta.

4 kommenttia:

 1. Juuri muutama päivä sitten julkaistiin artikkeli, joka liippaa todella läheltä tätä aihetta: http://yle.fi/uutiset/tutkimus_naisten_hedelmallisyys_saavuttaa_huippunsa_kolmekymppisena/6742548

  Itselleni tuo oli jollain tapaa lohdullista luettavaa kun kolmeenkymppiin on vielä muutama vuosi matkaa ja lapsettomuudesta tuli kärsittyä monta vuotta nuorella iällä. Ehkä tässä voi vielä muuttua hedelmällisemmäksi ja toista lasta ei tarvitse toivoa vuosikausia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Näköjään tuollakin viitattiin tuohon samaiseen maagiseen 35 ikävuoteen. ;)

   Tuossa jutussa kohta "Hedelmällisyyden todettiin lähtevän laskuun hieman aikaisemmin naisilla, jotka eivät olleet aikaisemmin saaneet lapsia, kuin naisilla, joilla oli jo lapsia." nostaa allekirjoittaneen kulmia ja viittaa mutkien oikomiseen. On suorastaan todennäköistä, että lapsettomien vertailuryhmässä on vähemmän hedelmällisiä kuin lapsekkaiden.

   No, joka tapauksessa on lohdullista, ettei tässä vielä olla alamäen partaalla.

   Poista
 2. Ah, lohdullista minullekin siis. Kiitos tästä sinulle. Haastoin sinutkin blogissani [http://www.lily.fi/blogit/maailman-valtavin-toive/vastaus-tindekan-haasteeseen] eli käy nappaamassa haaste sieltä mukaasi, jos huvittaa. Niin tai näin, kaikkea hyvää sinulle ja voimia odotteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sekä tsempeistä että haasteesta. Mutustelen hetken ajatusta ja palaan (ehkä) asiaan.

   Poista