25.7.2012

Lapsen hinta

Osana pohdintojani kävin tutustumassa myös Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n sivuilla. Jotenkin petyin suunnattomasti siihen, että sen sijaan että sivusto jotenkin antaisi eväitä asian pohdiskeluun ja vertaistukea, materiaali tuntui olevan ennemminkin vain sitä varten, että voi puolustautua muuta maailmaa vastaa. Välillä meininki tuntui jopa vihamieliseltä.

Eräs mihin myös kiinnitin huomiota oli, että yksi sivun artikkeli kertoi lapsen hankinnan kustannusvaikutuksesta. Tämä jotenkin vei viimeistään maun sivustosta. Ei kai kukaan mieti lapsen hankintaa raha-asioiden kannalta?? "Joo, me päätettiin luopua lapsihaaveista ja lähteä sen Etelä-Amerikkaan. Hieno reissu." Varmasti lapsen hankkiminen maksaa, ei sitä kuka varmasti kyseenalaista, mutta tuntuu jotenkin todella vieraalta ajatukselta lähteä omia ajatuksiaan nojaamaan tämän varaan. Tai toisaalta, ei mulla lapsettomana pyöri mielessä miten paljon säästänkään, kun ei ole lasta. Kyllä sille rahalle aina löytyy joku sopiva reikä.

En myöskään ymmärrä kustannuksia työnajantajalle argumenttina tähän keskusteluun. Jos raskaudesta koituu liikaa kustannuksia äidin työnantajalle, on vika järjestelmässä, ei raskaana olevassa naisessa.

Lapsen, ja varsinkin raskauden ja synnytyksen, hinta on pyörinyt mielessä viime aikoina muutenkin. Harkitsemme (pysyvää) muuttoa ulkomaille, ja putoamme tällöin Suomen terveydenhuollon piiristä. Mahdollisessa kohdemaassamme on kyllä laadukas sairaanhoito, mutta samalla kovin kallis. Ulkomaalaisten synnytys ostetaan "pakettina", eli etukäteen päätetään otetaanko alatiesynnytys vai keisarinleikkaus. Homma toimii ok niin kauan kuin kaikki menee kuten pitääkin. Jos synnytyksessä kuitenkin tulee komplikaatioita, voi loppusumma olla helposti useampi kymmenen tuhatta. Ja tämä summa koettelee kyllä kukkaroa pahemman kerran. Asiaan tietenkin kuuluu, että "synnytysvakuutuksia" ei juuri ole, ja ne olemassa olevatkin ovat kovin arvokkaita.

Jännää, jos pitää miettiä onko synnytykseen oikeasti varaa.

8 kommenttia:

 1. En ole koskaan pohtinut tätä asiaa, mitä synnyttäminen joissakin maissa maksaa. Hurja ajatus, ettei voisi luottaa siihen että oma lapsi saisi tarvitsemansa tukea saapuessaan maailmaan koska minun tulojani olisivat liian pienet. Täällä pidetään itsestään selvyytenä, ja minä kun pohdin, etten sitä apua ehkä halua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä täällä asutaan melkoisessa lintukodossa nimenomaan terveydenhuollon suhteen. Pitää näköjään saada kokemuksia huonommasta ennen kuin sitä oppii oikeasti arvostamaan.

   Poista
 2. Olen joskus "edellisessä elämässä" käynyt joillakin vela-sivuilla ja sana vihamielinen ei todellakaan ole liioittelua, valitettavasti. (Ei tietenkään kaikkialla näin.) Vaikka tuohon aikaan olinkin varma, etten koskaan lisäänny ja että lapset ovat maailman pahin vitsaus, en viihtynyt keskustelufoorumilla kovinkaan pitkään. Olisin kaivannut semmoista neutraalia pohdintaa, mutta meno oli lähinnä sitä, että keksi uusi käyttötapa pakastetulle vauvalle. Joo, kiitos ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin! Mikä siinä onkaan, että kaikessa pitää olla aina puolesta tai vastaan - täysillä.

   Poista
 3. Hei,

  Mä en ole koskaan käynyt tuolla vapaaehtoisesti lapsettomat ry:n sivuilla. Kävin nyt ekaa kertaa ja velalaisena vähän itsekin yllätyin. Kuulun erässeen toiseen VELA keskusteluryhmäänn.

  Velalaisia on vähän joka lähtöön. Tästä oli juuri vähän aika sitten hyvä keskustelu siellä. Toiset valitettavasti ihan aidosti eivät pidä lapsista, mutta sana lapsiviha on velalaisillekkin liian voimakas sana. Syitä vapaaehtoiselle lapsettomuudelle on niin monia. Toiset velalaiset kertovat olevansa haluttuja kummeja monien ystäviensä lapsille, vaikka nämä tietävät velalaisen vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Olen törmännyt keskusteluissa velalaisiin, jotka toimivat jopa sijaisvanhempina, mutta silti he eivät halua omia lapsia. Velalaisuus voi olla lapsettomuudesta kärsivälle hyvin vaikeaa ymmärtää.

  velalaisista ei aina ärsytä ne "kakarat", vaan niiden typerät vanhemmat. Sellaiset ihmiset jotka ovat hankkineet lapsia, mutta joiden ehkä olisi pitänyt. Eräs velalainen kirjoitti siitä miten naapurissa äiti huutaa lapsilleen iltaisin "Nukkumaan vittupäät!"
  Toinen velalainen kirjoittaa näin "Tapahtui parkkipaikalla: Ettäkö saatanat osaa pitää koskaan turpaa kiinni te perkeleen...ja noituminen ja haukkuminen jatkui pitkän aikaa.Kun pari alle koulu ikäistä lasta saivat hieman äidin rakkautta.
  Minä istuin hiljaa autossa koiran kanssa ja kuuntelin,eikä kyllä naurattanut." Kirjoittaja on miespuolinen henkilö.

  Itse olen nähnyt paljon surullisia tarinoita äitini työn kautta. Minä en jaksa ymmärtää miksi lapsia hankitaan , jos niistä ei sitten huolehdita ja rakasteta. Toiset vanhemmat ei oikeasti välitä paskanmarjaa missä niiden lapset menee ja mitä tekevät. On heitteillejättöä, pahoinpitelyä ja mitä sekin kertoo maastammme ,että joka vuosi tänne avataan 100 uutta huostaanottokotia lapsille?

  Mä olen oppinut tuntemaan velalaiset vastuuntuntoisina ihmisinä. Ymmärrän että on helppo leipamata velalaiset lapsenvihaajiksi. Velalaisuus on kuitenkin monisyisempi. Varmasti on niitä velalaisia jotka vihaavatkin lapsia, mutta suurin minun tuntemukseni mukaan ei.

  Itse olen oppinut tuntemaan itseäni paremmin liityttyäni keskusteluun ja ymmärtämään myös niitä syitä miksi olen jahkaillut lapsiasian kanssa vuosikausia. Hankkiako vaiko eikö hankkia? Kas siinä vasta kysymys.
  Loppujen lopuksi lapsen hankinta on se maailman itsekkäin teko. Siihen pitää olla valmis, jos niitä aikoo hankkia. Kyllä minäkin ihmettelen meidän yläkerran naapureita, kun se äiti on jatkuvasti pahalla päällä ja lapset oppii siitä. Aina kuuluu ihan kamala mekastus kun perhe menee käytävästä ja äiti huutaa kahdelle lapselleen. Mun tekee pahaa , kun kuulen heidän mekastutstaan ja ajattelen vain ,että taasko se huutaa niille siellä.
  Tästä on muutama päivä, kun olin pihalla koirieni kanssa ja tämä äiti tuli lastensa kanssa sinne ja huusi mukuloilleen ,että "autoon siitä saatanan paskanaamat!" Ja hällä ikää jo 40 kuitenkin.

  Meillä on jo ihan liikaa näitä huostaanottokoteja ja nuorten pahoinvointia. Minusta on hienoa, jos ihminen pystyy sanomaan ,että ei halua lapsia. Säästyttiin taas muutamalta huostaanottotapaukselta.

  Eräs asia mikä ihmetyttää maassamme on se, että täällä adoptoinnista on tehty mielettömän vaikeaa. En ymmärrä miksi lapsen on saatava väkisin säilyttää kontakti biologisiin vanhempiinsa, oli tämä miten pahoinpidelty biologisten vanhempinsa taholta. Sitten tällaiset lapset kasvaa huostaanottokodeissa vailla vanhempien rakkautta. Adoptiovanhemmat varmasti pystyisivät tässäkin tapauksessa parempaan,kuin biologiset vanhemmat, vaan ei kun ei. En jaksa ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitukseni ei ollut suinkaan leimata kaikkia velalaisia agressiivisiksi lapsenvihaajiksi, pahoittelut jos tekstistäni tuli sellainen fiilis. Oma kritiikkini kohdistui ennen kaikkea tuota ko. sivustoa kohtaan, joka esitti asian kovin mustavalkoisena. Tunnen itsekin vapaaehtoisesti lapsettomia, jotka ovat oikein mukavia ihmisiä. ;) Tässä omaan napaan tuijottaessa vain kaipaisi sitä neutraalia foorumia, kuten NP tuossa yllä kuvasi. Mutta ehkä tämä aihe on sellainen, että neutraalisuus on mahdottomuus...

   Olen täysin samaa mieltä siitä, että kaikkien ei vain pitäisi hankkia tai saada lapsia. Ehkä osittain siitä syystä itse tätä juuri niin paljon pohdinkin. Koska haluaisin olla varma että pystyn siihen koko matkaan.

   Poista
 4. odotellen,

  Niin, ehkä velat sivut eivät ole paras mahdollinen tukiverkko lapsettomuudesta kärsiville.Sieltä on turha hakea neutraalia sävyä keskusteluun ,koska kuitenkin aina on joku joka väirttää keskustelun vihapuheillaan.
  Mutta, kyllä itellenikin tuli vähän negatiivinen kuva ko sivuita. Siinä olette oikeassa. Toivoisin että tuonkin sivun ylläpitäjän tekstien takana olevalle ihmiselle saataisiin ihminen , jolla olisi hieman objektiivisempi käsitys asioista.


  Itsekin taisin vähän innostua. En tarkoittanut ,että teksistäsi huokuisi läpi vela viha. Uskon ,että niin kauan kun on vanhemmiksi haluavia, veloja ja lapsettomuudesta kärsiviä niin jokaisella meillä on varmasti valmis mielipide ko ryhmään kuuluvista.

  Ja sitten muuten:
  Ymmärrän velalaisia siinä, että paljon on tässäkin maassa pedattu lapsiperheiden varalle. Ihmisten pitäisi ymmärtää vanhempia ja heidän lapsiaan ja ymmärrän itsekin heitä aivan hyvin ,mutta yhtä hyvällä syyllä pitäisi vanhepien ymmärtää, että niitä lapsia ei aina kaivata kaikkialle. Otan nyt esiin esimerkin siitä, miten hirveä haloo syntyi siitä ,että uutisoitiin näistä lapsilta kielletyistä lennoista ja hotelleista. ystävättäreni jolla 4 lasta kommentoi , että jos hän pääsisi lomalle yksin, niin kyllä hänkin buukkaisi itsensä lennolle, jolla ei ole lapsia ja hotelliin, jossa ei ole lapsia, niin ihania kuin ne omat lapset ovatkin.
  Kyllä on oltava paikka molemmille missä saa viettää rauhassa laatuaikaa, niin lapsiperheille kuin lapsettomillekin.
  Minusta tässä on kyse tasa-arvosta. Lapsiperheitä on huomioitu jo hyvän aikaa.
  Lapsettomat joustaa paljon perheellisten hyväksi, miksi yhteiskunta ei voisi joustaa näissä asioissa meidän hyväksemme?

  Nyt on vasta hiljattain alettu puhua näistä asioista julkisesti , että lapsia ei aina kaivata kaikkialle. eikä siinä mun mielestä ole mitään pahaa. Asiosita pitää keksutella eikä aina vetää hernepalkoa nenään.

  Mun mielestä pitäisi olla palveluita eri kohferyhmille esim. ravintoloita, jotka on tarkoitettu vain aikuisille (lapset kieleltty) mutta yhtä hyvin pitäisi olla ravintoloita, joissa äidit saavat rauhassa ruokailla lastensa kanssa ilman ,että tarvitsee hävetä ,jos lapset vähän metelöi ja jossa saa rauhassa imettää pienokaista ilman että tarjoilija tai naapuripöytä tulee siihen ja pyytää lopettamaan, koska se ei nyt vaan ole soveliasta imettää julkisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "velat sivut eivät ole paras mahdollinen tukiverkko lapsettomuudesta kärsiville.Sieltä on turha hakea neutraalia sävyä keskusteluun"

   Kas tässä olikin tarve se, että en tiedä olenko vapaaehtoisesti lapseton vai lapsettomuudesta kärsivä. Kun en sanan varsinaisessa merkityksessä asiasta (aina) kärsi.

   Olisin toivonut tukiverkkoa ihmiselle, joka saattaisi haluta olla vapaaehtoisesti lapseton, mutta tuon sivun perusteella en sitä ole. Vaikka kyse kuinka olisi yksittäisen henkilön näkemyksistä, rekisteröidyn yhdistyksen kannanottoina nuo ovat kovin virallisia. Jos vapaaehtoisesti lapsettomat puhuvat tuolla äänellä, sanon kiitos ei ja kategorisoin itseni mielummin lapsettomuudesta kärsiväksi.

   Poista